Természetesen nem a magyar helyesírással, hanem az eredetivel. Ugyanis a Cocnac tartományból származó védett nevű ital hazánkban, csak a magyarul érthető konyak névre hallgat.
De nem mindenki, aki kedveli ezt az igazán kellemes aromájú italt tudja az eredeti helyesírással írott nevét, ezért a magyar változatú, fonetikus kiejtésű írásmód is meghonosodott. Így nálunk a konyak talán népszerűbb is, mint a cocnac. Igazából mindegy miként hívják, a lényeg, hogy zamatos és ízekben gazdag legyen.
Ugyanis ez a kizárólag fehér szőlőfajtákból készült párlat szigorú minőségi előírások szerint készül, mert csak ezzel biztosítható, hogy a minőség állandó legyen.
A konyak azon kivételes italok egyike, amit kézmelegen kell fogyasztani, ezért nem véletlen, amikor látjuk, hogy étkezés után az emberek az öblös poharat a kezükben tartva görgetik benne az aranybarna italt. A talpas pohár, ami alul öblös és felfelé szűkül képes megtartani az ital aromáját akkor is, amikor az a kéz melegétől már párologni kezdene.