Hazánkban már néhány évtizede kapható a kereskedelmi forgalomban számos olyan főzési hozzávaló, ami a keleti konyha szerelmeseinek kedvez. A basmati rizs az ázsiai konyha alapanyaga és általában különféle köretek alapanyagául szolgál. Fogyasztható natúr változatban, hiszen jellegzetes aromás íze önmagában is megállja a helyét.
Emellett zöldséggel, tojással és sütve is tálalják, de bambuszrüggyel vagy szójacsírával is kedvelt. A még nyers basmati rizs illata nem túl kellemes, de ez senkit ne tévesszen meg, mivel főzve kiváló. Elkészítésében semmi különleges nincs, ugyanúgy készül, mint a vidékünkön hagyományos társai.
Ajánlott főzés előtt néhány órára beáztatni, de ennek elmulasztása sem jár negatív következményekkel. A basmati rizs alacsony glikémiás indexű, ami jó hatással van a vércukor szabályozására. Hántolatlan, barnarizs változata ritkábban fordul elő a hazai kereskedelemben. Ennek ára magasabb, mint az egyszerű fajtáké, de ez nem kereskedelmi fogás, mivel az előállítása is többe kerül.