A szóban forgó ital származási helye Oroszország és Lengyelország. A vodka főbb összetevői az ivóvíz és az etanol. Többnyire színtelen égetett szesz, aminek előállításakor a megerjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le. A vízen és az etanolon kívül egyéb alapanyagokat csupán kismértékben tartalmaz.
Legtöbbször gabonából, valamint burgonyából készítik, azonban más cukor vagy keményítőben gazdag mezőgazdasági alapanyagból is elő lehet állítani. A vodka alkoholtartalma 37,5-40 % kell legyen, azonban magasabb fokú változatok is beszerezhetőek. Sokféle típusa létezik és ezek egy részét ízesített formában helyezik forgalomba.
A történelme a 19. századig nyúlik vissza, ugyanis ekkor jelentek meg a finomító oszlopok. A fogyasztása általában nagyobb étkezésekkor történik, bár manapság már egy jó baráti beszélgetés vagy szórakozás alap kiegészítőjévé vált. A vodka 5-7 Celsius fokra hűtve ajánlott. A minőségi változatoknak komplex íz-világa van, ezért sok helyen szobahőmérsékleten kínálják.